Voorbeschouwing Kortebaan Santpoort 2019

Bron: kortebaandraverijen.nl

Het kan niet anders dat de strijd om de nationale titel een waar spektakelstuk gaat opleveren. Met Doc Holiday en Ronny Brandt staan twee absolute seizoentoppers aan de start, maar zij zullen de zege niet cadeau krijgen. Wat te denken van de talentvolle Chief One en Archange de Jiel? Daarnaast mogen oudgedienden als Southwind Raptor en Calisto-kingsdeep nietworden uitgevlakt. En reikt de omzet bij de totalisator weer tot recordhoogte? Genoeg vragen om te beantwoorden!

 1. Elbert H –Wouter de Reus 300 meterBereikte tijdens zijn twee deelnames dit seizoen beide keren de tweede omloop. De ruin heeft echter moeite met het rechtsom draaien en dat maakt hem kwetsbaar. Wellicht gaat dat in Santpoort beter.Voorde eerste omloopheefthijin elk geval het voor hem gunstige oneven nummer geloot.

2. Broer van Bremen –John Dekker 300 meter
Liet tijdens zijn eerste twee starts mooie dingen zien. Zo bereikte hij de derde omloop in Warmond en gaf daar alleraardigst partij aan de latere winnaar Panic Launcher. Zijn start in IJmuiden ging door galoppades volledig de mist in. Wanneer hij die fouten achterwege laat, is dit een mooie deelnemer voor een plaatsweddenschap.

3. Andrea Swagerman –Sytske de Vries 300 meter
De twaalfjarige ruin is bezig aan zijn tweede jeugd. Behoorde zeven jaar geleden tot de absolute top op de kortebaan, maar kwam de afgelopen seizoenenniet meer tot aansprekende resultaten. Op de langebaan bleefhij daarentegen wel succesvol. Tegen Southwind Raptor zal hij alle zeilen bij moeten zetten.

4. Southwind Raptor –Lindsey Pegram 305 meter
Begon moeizaam aan het seizoen, maar liet in IJmuiden zien weer op niveau te zijn. Ondanks de vier kampritten die de Amerikaan moest afwerken, snelde hij soeverein naar de zege. Behoort daarom tot de favorieten in Santpoort, maar moetten opzichte van de concurrentie wel vijf meter extraoverbruggen. 

5. Fullrich v Assum –Bo Sprengers 300 meter
Begon sterk aan het seizoen door in Assendelft een rit van Southwind Raptor (nr.4) te winnen. Kwam vervolgens tot een zwaar bevochten vierde plaats in Venhuizen. In Hoofddorp vloog ze er snel uit, maar dat is niet vreemd met de latere winnaar Eliot Charisma als tegenstander. Heeft zwaar geloot!

6. Contador –Manon Pools 300 meter
De familie Pools zal er langzamerhand wanhopig van worden. Wat doe je met een deelnemer die heeft laten zien enorm te kunnen sprinten, maar zijn kansen vergooitmet galoppades? De ‘kortebaanfamilie van de eeuw’ kennende is er achter de schermen keihard gewerkt om Contador optimaal aan de start te krijgen. Zal de fouten achterwege moeten laten om te kunnen scoren. Wanneer dat lukten Contador foutloos blijft, kan de concurrentie zijn borst nat maken!

7.Beaujosh de Mahey –Ruud Pools 300 meter
Kwam dit seizoen vier keer eerder in actie en draafde alleen in Stompwijk in het prijzengeld. Had telkens de pech om al vroeg tijdens de koers een sterke tegenstander te loten. Liet vooral tijdens zijn laatste twee starts zien rap te kunnen vertrekken en voldoende snelheid te hebben.Dat zal hem in Santpoort niet de winst bezorgen, maar met een gunstige loting behoort een klassering tot de mogelijkheden.

8. I’ve got mail –Frans van der Blonk 295 meter
Zijn moeder iseen merrie van de legendarische kortebaner Mr. Postman.De debuterenderuin heeft dus goed bloed voor dit werk. Heeft op de langebaan een bescheiden winsom en record, maar dat zegt niets over zijn kwaliteiten op de kortebaan. Heeft een startvoordeel van vijf meter. Dat zal ze waarschijnlijk hard nodig hebben tegen de ervaren concurrentie.

9. Banter Boy –Krista Timmer 300 meter
Kwam dit seizoen in actie in Hoofddorp en liet daar geen verkeerde indruk achter. Haalde de tweede omloop, waarinDonder Frejo te sterk was.Heeft in Santpoort echter zwaar geloot met Ronny Brandt als opponent.

10.Ronny Brandt –John de Leeuw 300 meter
De Italiaanse ruin, die hier vorig jaar al derde was, heeft uitstekend overwinterd en is magistraal aan dit seizoen begonnen. Drie starts leverden drie finaleplaatsen op, waarvan hij er twee (Wognum en Egmond aan den Hoef) ook daadwerkelijk wist te winnen. Blinkt uit bij de start en is vrijwel op geen enkele fout te betrappen. Doc Holiday (nr.22) lijkt op voorhand een maatje te groot, maar de pupil van trainer Hans Bot heeft dit seizoen al vaker weten te verrassen.

11. Simoni’s Natural –Rick Wester 300 meter
De ruin is de nieuwste aanwinst van Stal de Groningers. Was de laatste maanden vooral actief in Oostenrijk. Hij heeft op de langebaan een winsom van 32 mille en een record van 1.13,7. Debutanten zijn nooit kansloos, maar zullen het spelletjeop de kortebaan nog wel moeten leren.

12.Gina EMC –Caroline Aalbers 300 meter
Een zeer behoorlijke sprinter uit de stal van Caroline Aalbers. Liepdit jaar al meerdere snelle ritten, maar lootte niet altijd even gelukkig. Tot dusver wist ze zich alleen in Egmond aan den Hoef te klasseren (vijfde), terwijl ze veel meer in haar mars lijkt te hebben.

13. Emi van Jip –John Dekker 300 meter
Het is nog niet het seizoen van Emi van Jip. In vijf starts wist ze geen enkele keer de eerste omloop te overleven. Telkens zitten galoppades haar dwars, terwijl de merrie –vorig jaar winnares in Warmond-wel degelijk snelheid heeft. Komt het er in Santpoort eindelijkuit?

14.Gently Boko –Sytske de Vries 300 meter
Het is mooi om te zien hoe de merrie zich de afgelopen seizoenen heeft ontwikkeld. Als vierjarige kwam ze net tekort voor de top, iets wat een jaar later ook bleekvanaf de basisafstand. Dit seizoen is ze echter gegroeid,wat resulteerde in mooie derde plaatsen in Sassenheim en Egmond aan den Hoef. In Stompwijk had ze de pech al snel Doc Holiday (nr. 22) te treffen, waardoor een klassering uitbleef. Kan met een gunstige loting ver komen.

15. Hannie Swagerman –Frans vd. Blonk 300 meter
Een even snelle als grillige deelneemster. Wist in IJmuiden de razendsnelle Calistokingsdeep (nr.17) na een adembenemende strijd een rit af te snoepen. Helaas voor haar achterban ging ze daarna galopperend in de fout. Het zegt alles over de vijfjarige merrie, die veel meer in haar mars heeft dan er tot nu is uitgekomen.

16. Vangiskan Scott –Rick Wester 300 meter
Bereikte in Venhuizen bij zijn debuut de tweede omloop, waar hij werd verslagen door de eveneens debuterende Smart Dilli. Zou verbeterd kunnen zijn ten opzichte van zijn eerste start. Mag dat in Santpoort laten zien.

17. Calistokingsdeep –Lindsey Pegram 305 meter
De winnaar van vorig jaar in Santpoort heeft geeneerste kans.Dat heeft niets met zijn prestaties te maken, deze zijn met drie tweede plaatsen dit seizoen uitmuntend, maar puur door zijn starthandicap. De ruin verkeertin een blakende vorm, maar vijf meter geven aan de concurrentie is een zware opgave. Desondanks hoort Calistokingsdeep op alle wedtickets thuis!

18. Spark Him Lyra –Wouter de Reus 295 meter
Wist zich lange tijd niet te kwalificeren voor de tweede omloop, maar in IJmuiden lukte dat eindelijk ten koste van Broer van Bremen (nr.2). Heeft weliswaar een voorsprong van tien meter op zijn tegenstander Calistokingsdeep, maar zal zelfs dan nog boven zichzelf uit moeten stijgen.

19. Ima Cheerleader –Manon Pools 295 meter
Kwam dit seizoen één keer eerder aan de start. Dat was in Warmond, waar de merrie de pech had het direct te moeten opnemen tegen de latere winnares Panic Launcher. Heeft dus nog niet laten zien wat ze in haar mars heeft, maar profiteert wel van een startvoordeel van vijf meter.

20. Lordspirit –Krista Timmer 300 meter
Het heeft even geduurd, maar in Stompwijk loste Lordspirit eindelijk zijn belofte in. De hengst staat al jaren bekend als een uiterst snelle deelnemer, maarkeer op keer ging het tijdens de tweede omloop mis. Op de grasbaan van Stompwijk hield hij eindelijk het hoofd wel bij het werk en snelde naar een sterke derde plaats. Wanneer Lordspirit datzelfde op kan brengen, maakt hij opnieuwkans op een klassering.

21. Chief One –John de Leeuw 300 meter
Een bovengemiddelde sprinter uit de stal van Jaap van Rijn. Kwam in Wognum na een zware koers tot de vierde plaats en in Warmond finishte hij als derde. Had niet slechter kunnen loten met de favoriet als tegenstander, maar is zeker niet kansloos. Zijn pikeur John de Leeuw zal optimaal profiteren van het voordraaien en dan moet Doc Holiday in de achtervolging. Wanneer Chief One de eerste omloop weet te overleven,promoveert hij naar de positie van topfavoriet.

22. Doc Holiday –Bo Sprengers 300 meter
Verdedigt in Santpoort zijn nationale titel. Is aan een uitstekend seizoen bezig met overwinningen in Assendelft en Venhuizen en een tweede plaats in Stompwijk. Heeft een rappe start in de benen, een versnelling onderweg en een ijzeren conditie. Is daarom het te kloppen paard van de middag!

23. Archange de Jiel –Jaap van Rijn 300 meter
Stal de Groningers verschijnt met een sterk leger aan deelnemers aan de start. Naast Ronny Brandt (nr.10) en Chief One (nr.21) behoort ook Archange de Jiel tot de kanshebbers op een topnotering. Haalde de finale in Venhuizen, waar hij het moest afleggen tegen Doc Holiday (nr.22). In Egmond aan den Hoef tikte hij als vijfde aan nadat hij werd uitgeschakeld door Ronny Brandt(nr.10). Staatdirect voor een zware klus!

24. Fabrys Chris –Ruud Pools 295 meter
Dit jonge talent is goed aan zijn loopbaan op de kortebaan begonnen. Reikte in Hoofddorp tot de derde omloop en finishte als vierde in IJmuiden. Lijkt met elke start bij te leren en sterker te worden. Wanneer hij die stijgende lijn weet vast te houden, lijkt een zege een kwestie van tijd. De lotinghad echter beter gekund.

ONZE TIP:
1. DOC HOLIDAY (NR.22) 
2. SOUTHWIND RAPTOR (NR.4) 
3.RONNY BRANDT (NR.10) 
4. CALISTOKINGSDEEP(NR.17)

Outsiders: Contador (nr.6), Archangede Jiel (nr. 23) en Chief One (nr. 21)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *