Nominaties voor Purmerend, Santpoort, Stompwijk, ’t Zand en Wognum

De redactie van Kortebaandraverijen.nl heeft Purmerend, Santpoort, Stompwijk, ’t Zand en Wognum genomineerd voor de titel ‘Kortebaan van het jaar’. De ‘vrienden van de website’ en een jury bepalen welke organiserende vereniging of stichting uiteindelijk op dinsdag 13 december de wisseltrofee in ontvangst mag nemen.

Het is voor het eerst sinds de start van de verkiezing dat de prijs de naam ‘Kortebaan van het jaar’ draagt. Tot vorig jaar was dit nog ‘Kortebaanvereniging van het jaar’. De redactie van Kortebaandraverijen.nl is echter van mening dat de nieuwe naam de lading beter dekt.

“De kwaliteit van de organisatie van het evenement is erg belangrijk, maar we kijken verder dan dit alleen”, benadrukt Mathieu Hilgersom namens de redactie. “Wanneer we nomineren zoeken we naar de ideale middag. Daarin spelen bijvoorbeeld ook de omstandigheden en de kwaliteit van de koers een rol. Als redactie vinden wij het belangrijk dat een organisatie streeft naar optimale veiligheid van deelnemers en publiek. Daarnaast zijn wij van mening dat de kortebaansport, met behoud van het vertrouwde, mee moet gaan met de tijd. Een organisatie die laat blijken professioneel te denken, innoveert en altijd streeft naar beter kan rekenen op onze steun.”

Stemmen

Ook de manier waarop de winnaar wordt gekozen, is nieuw. De afgelopen jaren was de stem van de Vrienden van de website Kortebaandraverijen.nl doorslaggevend. Ook dit jaar kunnen zij stemmen. Om te voorkomen dat hun soms geografische beïnvloede stem doorslaggevend is, heeft de redactie van Kortebaandraverijen.nl een jury samengesteld waarin zij zelf zitting neemt aangevuld met een trainer en pikeur. De stemmen van het publiek en de jury tellen allebei voor 50 procent.

De winnaar ontvangt de wisseltrofee aan het einde van de jaarvergadering van de Kortebaanbond. Dit jaar vindt deze plaats op dinsdag 13 december in Assendelft. Voorgaande jaren ging de prijs naar Nootdorp (2008), Bemmel (2009), Lisse (2010 en 2011), Roden (2012), IJmuiden (2013) Medemblik (2014) en Stompwijk (2015)

Het juryrapport van de genomineerden:

Purmerend

Purmerend is voor de vierde keer genomineerd. De organisatie heeft oog voor deelnemers én publiek. Het aanvangstijdstip van 13.30 uur werd strak aangehouden en de pauzes waren nu eens niet te lang. Desondanks behaalde de kortebaan een lokaal omzetrecord. Als noviteit werd de pauzemuziek steeds weer met hetzelfde nummer begonnen. De kortebaan zelf was er één om de vingers bij af te likken. Ondanks de deelname van 28 paarden was de kortebaan rond 18.15 uur afgelopen. Met goed prijzengeld en riante vergoedingen laat de organisatie zien dat het de professionele deelnemers zeer serieus neemt.

Santpoort

Santpoort, voor de tweede keer genomineerd, is één van de grootste kortebanen, qua publieke belangstelling en toto-omzet. De redactie tekent daar wel bij aan dat het behalen van een hoge omzet niet ten koste moet gaan van de publieksvriendelijkheid. De beoogde starttijd van 13.30 uur moet meer worden nagestreefd en de pauzes moeten korter. Desondanks was het dit jaar top in Santpoort. Een vol veld, maar vooral een prachtige koers! Het publiek leefde hartstochtelijk mee en bleef tot het laatst langs de baan aanwezig. En dat zegt wat wanneer de finale rond 19.15 uur wordt verreden.

Stompwijk

Voor de vierde keer staat Stompwijk op de nominatielijst. Vorig jaar lukte het zelfs om voor het eerst de prijs te winnen. Dit jaar had de organisatie het weer mee, de baan was in een geweldige conditie en prachtig aangekleed en de sport was van zeer hoog niveau. Het publiek leefde hartstochtelijk mee, de volle tribune liet zich de gehele middag horen. Stompwijk zorgt ook goed voor de deelnemers met een verloting vooraf en gemiddeld prijzengeld. Dat de finishapparatuur het begaf en dat er daardoor weer op het oog moest worden gejureerd was een smetje op de middag. Daarentegen leverde het met dead-heats wel grandioze ritten op. Dat de genoemde storing ervoor zorgde dat de kortebaan pas om 19.30 uur was afgelopen, rekent de redactie de organisatie niet aan.

Wognum

Wognum is net als vorig jaar genomineerd. De organisatie heeft zijn zaken dik voor elkaar en is op een goede en professionele manier actief op social media. Zonder de andere organisaties tekort te doen, is zij inmiddels het hoogtepunt van het voorseizoen. Bovenstaande wordt nog eens onderstreept door de toto-omzet. Deze is in de laatste tien jaar verdubbeld naar een prima bedrag van ruim 35.000 euro. Met rondom de baan steeds meer terrassen en een gezellige aankleding wordt de kortebaan van Wognum een evenement om niet te missen.

’t Zand

De kortebaan in ’t Zand scoort al jaren goed bij de redactie. Desondanks kwam ze voorgaande jaren net tekort voor een nominatie. De aankleding is goed, de sfeer is prettig en de organisatie is professioneel. Dit jaar was er, mede door de goede weersomstandigheden, meer publiek dan ooit. Ook de deelnemers hebben jaarlijks een hoog niveau. Dit is echter geen garantie op een mooie koers. In 2016 was de kwaliteit van de koers echter om de vingers bij af te likken. Puntje van verbetering is de manier waarop de huldigingen plaatsvinden. Met een beetje meer passie, gevoel voor hulde en betere afspraken met BES Event Service (van het geluid) kan het beter. Desondanks is de nominatie dikverdiend.

Bron: www.kortebaandraverijen.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *