264e Kortebaandraverij Santpoort

don03aug13:00don18:00264e Kortebaandraverij Santpoort13:00 - 18:00(GMT+02:00)

Evenementen details

De kortebaan wordt algemeen beschouwd als de bakermat van de drafsport in Nederland. Het begon al eeuwen geleden met onderlinge wedstrijden en weddenschappen van boeren en andere paardenbezitters. Santpoort is de oudste, nog bestaande kortebaandraverij. In ons dorp wordt al sinds 1752 ‘gekortebaand’ en sinds 2014 om “Aart Aarts trofee”. Inmiddels hebben dertien kortebanen in Nederland de immaterieel erfgoedstatus verworven. Naast Santpoort zijn dat Stompwijk, Medemblik, Voorschoten Assendelft, Heemskerk, Hillegom, Hoofddorp, IJmuiden, Lisse, Nootdorp, Venhuizen en Warmond. 4

Toch kent deze traditionele sport ook vernieuwingen. Met ingang van 2023 wordt op de kortebaan een nieuwe startprocedure gehanteerd. De vertrouwde, spectaculaire startprocedure met de scherpe draai in het startvak was enerzijds de ‘jeu’ van de kortebaan, maar leverde steeds vaker ook eindeloze draai-, duw- en trekpartijen op in het startvak. Bij de nieuwe procedure komen de paarden nog steeds in de tegenovergestelde baan het startvak in, om achterin rustig te kunnen draaien en daarna pas op het startcommando simultaan te versnellen om een “vliegende start” te maken.

Het publiek zal dit snel opvallen, omdat de vertrouwde ‘starttune’ iets is ingekort: het ‘klaarmaken’ is vervallen, dus er klinkt voortaan: *gongslag* “op uw plaatsen, 1-2-3 af”. Er zijn mensen die zich zorgen maken over het welzijn van de paarden in de drafsport, ook bij kortebaandraverijen. Hier is geen enkele reden voor. Voor iedereen die professioneel of uit liefhebberij bij deze sport betrokken is, is het welzijn van het paard prioriteit nr. 1.

Kortebaandraverijen bestaan bij de gratie van dierenwelzijn. De paarden worden intensief, professioneel en liefdevol verzorgd. In de wedstrijd dragen ze de voor hen juiste uitrusting, om optimaal te kunnen presteren te midden van drukte en publiek. Na elke rit (2x sprints van 20 seconden) wordt er uitgespannen en is er tijd om te rusten en wat te wandelen. Gemiddeld doen paarden mee aan zo’n 12 kortebanen per seizoen. Dan mogen ze veelal weer de wei in.

Meer

Tijd

(Donderdag) 13:00 - 18:00(GMT+02:00)

Locatie

Hoofdstraat