265e Kortebaandraverij Santpoort

don01aug13:30don18:00265e Kortebaandraverij Santpoort13:30 - 18:00

Evenementen details

Santpoort is de oudste, nog bestaande kortebaandraverij. In ons dorp wordt al sinds 1752 ‘gekortebaand’ en sinds 2014 om “Aart Aarts trofee”. Toch kent deze traditionele sport ook vernieuwingen. Met ingang van 2023 wordt op de kortebaan een nieuwe startprocedure gehanteerd. Hierbij komen de paarden nog steeds in de tegenovergestelde baan het startvak in, om achterin rustig te kunnen draaien en daarna pas op het startcommando simultaan te versnellen om een “vliegende start” te maken.

Er zijn mensen die zich zorgen maken over het welzijn van de paarden in de drafsport, ook bij kortebaandraverijen. Volgens de Kortebanenbond, waar ook Santpoort deel van uitmaakt, is daar geen reden voor. Voor iedereen die professioneel of uit liefhebberij bij deze sport betrokken is, is het welzijn van het paard prioriteit nr. 1. Kortebaandraverijen bestaan bij de gratie van dierenwelzijn. De paarden worden intensief, professioneel en liefdevol verzorgd. In de wedstrijd dragen ze de voor hen juiste uitrusting, om optimaal te kunnen presteren te midden van drukte en publiek. Na elke rit (2x sprints van 20 seconden) wordt er uitgespannen en is er tijd om te rusten en wat te wandelen. Gemiddeld doen paarden mee aan zo’n 12 kortebanen per seizoen. Dan mogen ze veelal weer de wei in. Meer weten? Lees hier meer over het welzijn.

Nieuw – Live beelden van de koers
Dit jaar worden er in Santpoort voor het eerst live beelden gemaakt van de koers met 2 camera’s. Dus, waar ter wereld je ook bent; op de baan, thuis of op je vakantieadres, via je telefoon of laptop kun je de gehele koers volgen. Live beelden zijn te zien in de ZEturf app en via deze website.

Wedden?
Tijdens de Kortebaan in Santpoort werd in 2023 een recordomzet gehaald van maar liefst € 157.387; een ongekend hoog nieuw landelijk record op de kortebaan. Inzetten op “winnend” (uitbetaling als paard wint) en “plaats” (uitbetaling als paard bij eerste 3 komt) is populair in Santpoort. Het spel “Winscore” wordt ook steeds vaker gebruikt omdat de uitbetalingen daar fors kunnen zijn. Bij deze variant geef je in de eerste omloop van alle ritten aan wie de winnaar wordt.

Voor uitleg van de alle spelmogelijkheden, kan je het beste kijken op de website van ZEturf. Daar vind je aan de hand van heldere video’s van totalisator ZEturf uitleg over de verschillende spelmogelijkheden.

Ook handig is de app van ZEturf die je op je mobieltje kan downloaden. Zorg er wel voor dat je op tijd je account aanmaakt, zodat je verzekerd ben van om vlot en eenvoudig je weddenschap te kunnen plaatsen. Je moet een aantal stappen doorlopen en verschillende informatie aanleveren, waarna er een goedkeuring komt. Dit kost tijd, dus begin minimaal 2 dagen van tevoren. Kom je naar de baan en wil je met contant geld inzetten (pinnen bij de totalisator kan ook), houd er dan rekening mee dat wij nog maar één geldautomaat bij de Readshop in Santpoort hebben, die tijdens het Dorpsfeest waarschijnlijk zwaar belast wordt.

Veiligheid
Om de drukte in en rondom de kortebaan beheersbaar te houden, heeft de organisatie ook dit jaar extra veiligheidseisen meegekregen van de handhavers. Zo mag er absoluut geen glas mee de baan op. Verder wordt aan de bewoners gevraagd, om (uitsluitend in geval van acute noodgevallen) hun doorgang door het huis naar de achtertuinen beschikbaar te stellen als vluchtroutes. En mocht je als bewoner aan het parcours overwegen om een steiger in de voortuin te zetten, weet dan dat de toezichthouders ook dit jaar contoleren op de veiligheid.

Verder zal er extra toezicht worden gehouden op de hoeveelheid meegebrachte alcoholhoudende dranken. Kliko’s of (vis)bakken vol met drank komen niet langs de beveiliging. In verband met de toegankelijkheid mogen er geen partytenten op de stoep opgebouwd worden. En, tot slot, mag er de hele middag absoluut niet worden overgestoken. Ook niet als de paarden aan het inrijden zijn.

Vlag is feestelijk
De organisatie vraagt de bewoners aan het parcours– zoals gebruikelijk – de vlag uit te steken; het moment bij uitstek om de Harddraversvlag te tonen (zo lang de voorraad strekt voor € 15,- te koop bij B&E IJzerhandel aan de Hagelingerweg 67).

Na de koers is de prijsuitreiking van de Aart Aarts Trofee bij Duineveld Transport in de Hoofdstraat (achter nummer 114). Deze prijsuitreiking is toegankelijk voor de leden van de Harddraverij Vereniging.

Tot slot, toegang tot de Kortebaan is gratis. Op vertoon van de Drafpas krijgen leden een programmaboekje gratis. De verkopers zijn op verschillende punten langs de baan te vinden. De aanvang is 13.30 uur, maar de totalisator is al om 11.30 uur open. De start valt om 13.30 uur.

Online meedoen?
Maak 2 dagen van tevoren een account aan via de website van ZEturf of download de app van ZEturf.

Toegang gratis
Neem Drafpas mee voor gratis programma

Meer

Tijd

1 augustus 2024 13:30 - 18:00

Locatie

Hoofdstraat

Other Events