Strijd om Pikeursprijs van de IJmond weer losgebarsten

De strijd om de Rabobank Pikeursprijs van de IJmond is weer losgebarsten. Donderdag werd op de Kennemerlaan in IJmuiden de eerste van de vier kortebaandraverijen in de IJmond verreden. Grote winnaar was pikeur Rick Wester die met zijn beide paarden tot de laatste vier wist door te dringen. Met Jagger Broline versloeg hij in de finale de regerend kortebaankampioen, John de Leeuw, met King. Behalve de hoofdprijs pakte Wester ook 19 punten voor de Pikeursprijs. De Leeuw staat met 13 punten op de tweede plaats.

De Pikeursprijs is door Rabobank IJmond, die alle vier harddraverijen in het verzorgingsgebied als sponsor ondersteunt, uitgeloofd als extra stimulans aan rijders om in de IJmond van de partij te zijn. Het prijzengeld van de draverijen komt ten goede aan de eigenaren van de paarden, terwijl de pikeurs vaak alleen een ereprijs en een vergoeding voor hun optreden ontvangen. De best presterende pikeur in de IJmond kan –naast een fraaie plexiglas trofee– rekenen op een cheque van € 1.000.

Puntentelling
De eindklassering van elke harddraverij blijft natuurlijk de grootste maatstaf voor succes. Het prijzengeld, uitgeloofd door de kortebaanorganisaties, beloopt gemiddeld tussen de € 4.500 en € 5.500. Voor de Pikeursprijs wordt niet alleen gekeken naar de eindklassering, maar ook naar het totaal aantal gewonnen ritten. In elke ‘omloop’ moeten paarden in telkens twee ritten uitmaken wie de sterkste is. Een pikeur die met twee paarden ver komt in de strijd kan dus, óók als hij of zij niet de eindzege pakt, goede zaken doen in het klassement voor de Rabobank Pikeursprijs van de IJmond.

Regionale favoriet Aad Pools deed in IJmuiden met slechts één paard, Chaman Rapida, mee en werd vierde in de eindklassering van IJmuiden: door de vele gewonnen ritten in het klassement voor de Pikeursprijs van de IJmond toch goed voor de 3e plaats. Trainer/pikeur Rob de Vlieger kwam met de lokale lieveling Elma Alki, eigendom van de Vrienden van IJmuiden, niet verder dan de tweede omloop maar verzamelde met zijn beide paarden toch nog 5 punten voor de Pikeursprijs, wat hem een voorlopige vierde plek oplevert. Voor het verdere verloop van de strijd geldt: meedoen en zoveel mogelijk ritten winnen in de drie nog resterende IJmonddraverijen biedt de beste kansen.

De race om de punten gaat op 4 augustus verder op de Hoofdstraat in Santpoort, en precies een week daarna (11 augustus) op de Breestraat in Beverwijk. De ontknoping volgt vrijwel zeker pas op 1 september op de Heemskerkse Marquettelaan, waar de winnaar ’s avonds ook de prijs krijgt uitgereikt.

 

Bron: http://harddraverijverenigingheemskerk.nl/2016/07/strijd-om-pikeursprijs-ijmond-weer-losgebarsten/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *