Koffieconcert: “Zingen met de fluit”

Op zondag 2 augustus 2015 staan de twee zusjes Beltiukova garant voor een prachtig Koffieconcert in de Dorpskerk aan de Burgemeester Enschedé laan in Santpoort. Dasha (dwarsfluit) en Ksenia ( viool) worden daarbij ondersteund door Vital Stahievitch (piano). Het is dan alweer de 17e editie van het Koffieconcert in het Dorpsfeest Santpoort.

Alle drie de musici zijn geboren en getogen in Minsk waar ze ook hun muziekstudie deden. In Nederland kregen zij de kans hun master diploma te behalen. Ksenia werkt in Minsk aan het muzieklyceum en als soliste. Vital is docent aan het conservatorium van Amsterdam en Dasha is soliste, werkt met haar ensembles en heeft een eigen lespraktijk in Santpoort.

Het concert opent met de derde sonate van Brahms voor piano en viool. Muziek die zich laat luisteren als een roman waarin alle soorten emoties worden verklankt: liefde, warmte, passie, grappen en drama…romantische muziek bij uitstek

Daarna soleert Vital Stahievitch in de Mephisto Waltz van Franz Liszt. Een duivels stukje virtuositeit komt daar zeker aan te pas.

Over het derde stuk, de Sonatine opus 100 van Dvořák, is Dasha helemaal enthousiast. “Ik was op zoek naar nieuw repertoire en stuitte op deze sonatine die eigenlijk voor viool is geschreven. Het is heel vrolijke volksachtige muziek met dansende karakters en melodieën. Het is alsof je met de fluit aan het zingen bent en na een repetitie blijft het nog lang zingen in mijn hoofd”.

Als trio worden vier fragmenten uit ‘Siete canciones populares Espanolas’ van Manuel de Falla uitgevoerd. De Falla (1876-1946) zag het als zijn muzikale plicht de vurige melodieën van zijn vaderland met hun prachtige melancholische uithalen en trotse virtuositeit te verplaatsen naar het klassieke podium. De bewerkte volksliederen werden over de hele wereld bekend, nadat de beeldschone en waanzinnig populaire Spaanse zangeres Conchita Supervia ze opnam in haar repertoire. Tot slot wordt Credo van Sergey Beltiukov (de vader van de dames) uitgevoerd. Hij schreef dit stuk in opdracht van de Wit-Russische regering ter nagedachtenis aan de kernramp in Tsjernobyl die toen tien jaar daarvoor had plaatsgevonden. Het is een ontroerend mooi stuk.

Vanaf 25 juli 2015 zijn de kaarten voor het Koffieconcert gratis af te halen bij Booy Optiek (Hoofdstraat 166) en Nieuwland & Aarts (Bloemendaalsestraatweg 127). Op 2 augustus gaat de zaal open om 11.30 uur. Aanvang concert om 12.00 uur. Vrijwillige bijdrage in hoed van de voorzitter wordt zeer gewaardeerd.

 

Meer achtergrondinformatie over de musici:
Ksenia Beltiukova (viool) www.kseniabeltiukova.nl
Dasha Beltiukova (dwarsfluit) www.magicflute.nl
Vital Stahievitch (piano) www.stahievitch.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *