Geen kermis in Santpoort

Het bestuur van de Harddraverij Vereniging Santpoort & Omstreken is teleurgesteld in het besluit van de Burgemeester Dales van Gemeente Velsen om geen vergunning af te geven voor de kermis die onlosmakelijk met het Dorpsfeest Santpoort is verbonden. Daar waar de burgemeester spreekt van “beheerst openen van de evenementen” is het bestuur ervan overtuigd dat een kermis met medewerking van de kermisexploitanten op een veilige manier georganiseerd kan worden. “Erg jammer dat het effect van de kermis op de aanzuigende werking van het publiek uit de regio zich niet laat voorspellen. Wij hebben daarin een andere visie dan de gemeente die uiteindelijk de eindverantwoordelijkheid draagt.”

Grote bottleneck is volgens de gemeente de grote aanzuigende werking van de kermis.
Voorzitter Bas Kuntz: “Het lijkt erop dat geen enkele gemeente in de regio als eerste een kermis wil toestaan, omdat de eerste kermis naar verwachting veel publiek zal trekken. Door deze houding zijn met name de kermisexploitanten langer dan noodzakelijk de dupe van de coronamaatregelen, terwijl andere doorstroom-locaties al lang open zijn. Die cirkel moet een keer worden doorbroken! Er liggen niet voor niets maatregelen waarmee elders is aangetoond een kermis in coronatijd veilig is te organiseren.”

De teleurstelling is groot, omdat heel Nederland nu ervaart dat de versoepelingen versneld worden doorgevoerd. Kuntz: “Mondkapjes verdwijnen van het toneel en het is niet ondenkbaar dat begin augustus zelfs de 1,5 meter maatregel wordt geschrapt. Naar onze mening is het een gemiste kans om nu al een streep te zetten door de organisatie van een kermis in Santpoort die zelfs met de 1,5 meter maatregel prima door ons veilig is te organiseren.”

Liever iets dan niets
De Harddraverij Vereniging heeft de hoop nu gevestigd op een vergunning die het mogelijk maakt zonder kermis toch nog een aangepast programma te organiseren, zodat de inwoners wel ervaren dat de eerste week van augustus een bijzondere week in Santpoort blijft. Kuntz: “Met het bestuur hebben wij gekeken wat er wél kan doorgaan zonder de veiligheid van de deelnemers onnodig in gevaar te brengen. Van alle ruim 40 evenementen hebben wij een risicoanalyse gemaakt. Op hoofdlijnen heb je het dan over het onderscheid tussen de grote publieksevenementen met een grote aanzuigende werking en de evenementen die specifiek voor de deelnemers zijn.” “Vervolgens hebben wij, voor de evenementen waarvan wij als bestuur achten die veilig door te kunnen laten gaan, contact gezocht met de vrijwilligers om hen te vragen of zij dit ook nog kunnen en willen organiseren. Vakanties zijn immers al gepland. En of het überhaupt nog mogelijk is gezien de benodigde voorbereidingstijden.”
De derde afweging die het bestuur heeft gemaakt is het financiële risico dat de vereniging loopt. Kuntz: “Als vrijwilligersorganisatie hebben wij – in tegenstelling tot de professionele evenementenorganisaties –niet de garantie om 80 procent van onze kosten op de overheid te verhalen als het evenement door corona-maatregelen niet kan doorgaan.”

Kortebaan
De Harddraverij Vereniging meent dat Santpoort – als bakermat van de Kortebaandraverij – ook in 2021 recht heeft op een draverij. Daarom is een creatieve oplossing gevonden om de kortebaan van Santpoort toch door te laten gaan. Weliswaar niet in de gezellige Hoofdstraat, maar op een lange baan. Op dit moment wordt samen met de lokale omroep RTV Seaport overlegd om die wedstrijd live uit te gaan zenden, zodat iedereen de wedstrijd met vrienden kan volgen vanuit zijn eigen omgeving. Midden in het dorp worden de kassa’s van de totalisator neergezet, zodat iedereen die niet via internet wil inzetten, toch op de vertrouwde manier kan gokken. De Harddraverij verwacht dat op deze manier toch nog het maximale kan worden gehaald uit de saamhorigheid en het samen beleven van de kortebaan.
Als het aan de Harddraverij Vereniging ligt, zal er gedurende de week verder bijna elke dag een deelnemersevenement op de agenda staan (zie overzicht) om het Dorpsfeest-gevoel onder de huidige omstandigheden toch met elkaar te kunnen beleven. Behalve de Rijtuigendag, worden alle paardenevenementen geschrapt. Daarvoor in de plaats komt een puzzeltocht voor ruiter en paard.

Onderstaand programmaoverzicht is vandaag de dag het meest realistische scenario waarvan de Harddraverij Vereniging verwacht dat dit een goede kans maakt op een vergunning. Mocht hier goedkeuring voor komen, dan zal het definitieve programma zo snel mogelijk worden gecommuniceerd.

Zaterdag 31 juli – Rijtuigendag zonder publiekspresentatie en sherrystop & Wandeltocht


Zondag 1 augustus – Footgolf zonder massale prijsuitreiking

Maandag 2 augustus – Jeu de Boules

Dinsdag 3 augustus – Ringsteken op de fiets voor kinderen & Santpoort mediteert in Naaldkerk

Woensdag 4 augustus – Kinderloop & 7 van Santpoort

Donderdag 5 augustus – Kortebaan Santpoort, verreden op een lange baan met live uitzending in Gemeente Velsen op RTV Seaport

Vrijdag 6 augustus – Puzzeltocht voor ruiter en paard door het dorp & Skatepop

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *