Als Dorpsfeest Santpoort doorgaat, dan wel in afgeslankte vorm
Als de maatregelen vanwege het coronavirus het toelaten, gaat Dorpsfeest Santpoort begin augustus door. Maar in afgeslankte vorm, benadrukt Bas Kuntz, voorzitter van de Harddraverijvereniging Santpoort en omstreken.
,,Ons uitgangspunt nu is: als het even kan, gaan we een dorpsfeest neerzetten. Hoe het er dan uit gaat zien, weten we nog niet. Wordt het Dorpsfeest heel sterk uitgekleed of een beetje uitgekleed? Die scenario’s zijn we nu aan het uitwerken. We willen ook eerst met de vierhonderd vrijwilligers in overleg, voordat we een programma bekendmaken’’, vertelt Kuntz daags na het overleg met het bestuur van de Dorpsfeest-organisatie.
,,Voor ons is het allemaal erg onzeker en onduidelijk, want hoe gaan de maatregelen er na 1 juni uitzien?’’, vraagt Kuntz zich af. ,,We willen het financiële risico zoveel mogelijk reduceren. De vereniging kan het niet lijden als we tien- of twintigduizend euro tekortkomen. We hebben geen flinke reserves en kunnen daarom geen grote verplichtingen aangaan. Het is een lastig proces waar we inzitten.’’
Het acht dagen durende Dorpsfeest, waar jaarlijks tienduizenden bezoekers op afkomen, kost ruim 200.000 euro. De belangrijkste inkomstenbron voor het feest, zo’n 35 tot 40 procent, is de kermispacht. Vervolgens leveren de sponsoren een flinke bijdrage. De rest van de inkomsten wordt gelijk opgebracht door de leden, de kortebaandraverij en de inschrijfgelden.
Kermis
Onzekere factor is de kermis. Zou die begin augustus mogen doorgaan? Ook wat de sponsoren doen, is nog onbekend. ,,We beginnen in mei altijd met de sponsorwerving. We hebben wel een heel trouwe groep sponsoren’’, aldus Kuntz.
Eind april is een cruciale deadline voor het bestuur van de Harddraverijvereniging. Dat is jaarlijks de periode waarin de eerste afspraken worden gemaakt met leveranciers van hekken, toiletten, rijplaten, tenten en alles wat verder voor het evenemententerrein nodig is. ,,Dat is de eerste belangrijke stap waar bedragen aan vastzitten. Hopelijk weten we dan hoe het coronavirus zich gedraagt, wat de verwachting is en welke maatregelen er zijn. De maatregelen en de inkomsten zijn voor ons bepalende factoren. Maar we willen iets organiseren binnen de regelgeving en vergunningen. Om iedereen een boost te geven, het leven te vieren. Dat doen we voor het dorp, de horeca – we gaan ervan uit dat die dan weer open is – en de saamhorigheid’’, reageert Kuntz.
Bron: IJmuider Courant
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!