Dorpsfeest Santpoort in teken van “2000 jaar Romeinen”

,

Omdat 2000 jaar geleden de Romeinen zich in Velsen vestigden, loopt dit thema als rode draad door het Dorpsfeest Santpoort dat van 1 t/m 8 augustus wordt gehouden. Zo worden deelnemers tijdens de ludieke evenementen, zoals steppenrace en ringsteken, uitgedaagd zich uit te dossen als Romeinen, Barbaren, Batavieren, Kelten, Druïden, Galliërs, Grieken, Hunnen of Friezen. Als grote finale staat de laatste zaterdag van het dorpsfeest in het teken van “2000 jaar Romeinen”. Het evenemententerrein bij de Ruïne van Brederode wordt op 8 augustus omgetoverd tot Romeinse en Frieze kampen, compleet met een smederij, soldaten en muntenslagerij.

Op de laatste zaterdag van het Dorpsfeest komen grote groepen “LARP-en” naar het evenemententerrein bij de Ruïne van Brederode. LARP staat voor “live action role-playing”. Het is een serieus rollenspel waaraan grote groepen verklede spelers tegelijkertijd een verhaal spelen.

Denk daarbij aan de openingsceremonie om 10.00 uur s’morgens, waarbij Friezen bij het kampement staan opgesteld om de bezoekers, waaronder ook burgemeester en wethouders, staande te houden. Op dat moment komen de Romeinen eraan. Zij vragen toestemming aan de Frieze hoofdman om bij de Ruïne een haven te mogen bouwen. Als symbolische handeling bieden de Romeinen een tros druiven aan. De zoetheid wordt door de Friezen geloofd en zij geven toestemming aan de Romeinen en bezoekers om naar het exercitieterrein te gaan. Vervolgens spelen zich gedurende de dag allerlei taferelen op het evenemententerrein af, alsof het 2000 jaar geleden was.

 

Wat er te beleven is

Romeinse soldaten voeren een exercitie uit en geven uitleg over de rangen en de commando’s. De ruiters van de cavalerie tonen hun kunsten met werpspiesen en zwaarden. Ook zijn er demonstraties van handboogschieten en pilum werpen. De Romeinen waren daarin zeer bedreven. Met het spel Kinderdril worden dappere kinderen getraind met een uitrusting met houten stokken.

In de mobiele Taveerne speelt het dagelijks leven zich van de Romeinen af. Hier wordt gedobbeld, gekookt en gegeten, spelen de soldaten het molenspel en hebben zij hun vechtpartijtjes….

Daarnaast kunt u het dagelijks leven van de Friezen ervaren. Zij koken hun potje en laten de bezoekers een proefje nemen. De smid laat het vuur gloeien en de hamerslagen klinken u van verre tegemoet. De Friezen laten muziek klinken met snorrebot en op fluitjes van schapenbot. Kinderen kunnen een eigen potje kleien of proberen zelf graan te malen. Met wol mogen ze vilten of kaartweven en planten verzamelen voor het verven van wol. Een muntmeester laat zien hoe hij in opdracht van de gouverneur munten slaat. Het soldij voor de soldaten.

Speciaal voor de kinderen is er ook een mini-exercitie met de soldaten. En in het kampement is een scorpio catapulta opgesteld. Verder zijn er demonstraties handwerken, koken, houtbewerking, leerbewerking en slingerkogels maken.

Kortom, u waant zich helemaal in het jaar 15 na Christus. Het evenement duurt van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis.

 

Band tussen Romeinen en Harddraverij

Dat de Harddraverij Vereniging Santpoort zo uitpakt, komt omdat ze een bijzondere band hebben met de Romeinen. Bas Kuntz, voorzitter van de Harddraverij Vereniging, vertelt: ,,In 1993 werd een groot opgravingsonderzoek voltooid waar nu het kantoorgebouw van het Waterleiding bedrijf Noord-Holland (PWN) staat. Bij dit onderzoek werden de resten van een kerk gevonden en tal van bewoningssporen van 600 voor Christus tot en met enkele honderden jaren na Christus.”

Recent zijn de eindresultaten van onderzoek bekend geworden. Kuntz: ,,Bij de resten van de kerk zijn karrensporen gevonden van een weg die van zuid naar noord liep en uit de Romeinse tijd dateert. In die karrensporen was een groot aantal hoefafdrukken van paarden te vinden die zich in een groep over deze weg verplaatsten richting een Romeinse herberg die in noordelijke richting stond. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen we stellen dat de Romeinen al 2000 jaar geleden een harddraverij hielden van de kerk naar de Taveerne, de Romeinse herberg. Dus hebben wij de primeur, om na 22 jaar archeologisch onderzoek te kunnen aantonen: er is al 2000 jaar harddraverij in Santpoort.”

 

Originele lakzegel

Eén van de bijzondere voorwerpen die tijdens de opgravingen is gevonden, is een originele Romeinse lakzegel. Het gaat om een zwarte onyx steen met de afbeelding van een biga, een Romeinse strijdwagen. De afbeelding van deze biga is voor het jaar 2015 verwerkt in het logo van de Harddraverij Vereniging.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *